Menü Bezárás

Bemutatkozom

Mint a magyar népi, illetve különböző korszakok és népek motívumkincseiből inspirálódó, azokat saját, karakteres stílussal ötvöző alkotó kívánok bemutatkozni.

Fodor Júlia vagyok.

Már gyermekkorom meghatározó része volt a különböző hagyományos technikák megismerése, ezáltal a népi kultúra és az azt övező világ észrevétlen ivódott belém. Édesanyám óvónőként számtalan tevékenységgel ismertetett meg. Édesapám rajztanár, igaz, kifejezetten ilyen irányú „képzésben” otthon nem vettem részt. Ő a természet szeretetére és óvására való érzékenységemet alakította minden mozdulatával. Ennek is köszönhető, hogy természetvédelmi mérnökként végeztem Sopronban.

Ott, ahol kezdetét vette az a fajta képi megnyilvánulás, mely a mai napig tart. 2007-ben ugyanis egy személyes ajándékot készítettem el akkori udvarlómnak, aki azóta már a férjem és három gyermekünk apja.

Az ajándék egy saját gyártású kis képkeret volt, melyet tollal díszítettem ki. Olyannyira megtetszett a különböző színes tollakkal való alkotás, hogy egyszerűen nem tudtam megállni. S nem is akartam.

Mintha egy rég szunnyadó magocska szökkent volna szárba és tört volna minden erejével az ég felé, úgy gyarapodtak kezem alatt a művek. Egyelőre mind papírra. Ezekből állt össze első kiállításom is 2008-ban Sopronban.

Eközben kísérletezni kezdtem, hogy milyen más anyag lehet alkalmas ezeknek a motívumoknak a „hordozására”. Kerámiaképeket készítettem, amikre karcolással kerültek fel a minták. Ezzel azonban első gyermekem születése után felhagytam.

Dolgoztam aztán fára, vászonra, majd ezt bővítettem a digitális rajzolással. Utóbbi esetében, annak ellenére, hogy valós fizikai anyagra készülnek a művek, hamar megszoktam és megszerettem az ilyen jellegű alkotást.

Ennek köszönhetően olyan képi világot is láthatóvá tudok tenni, amit eddig csak az én szemem látott. Saját fotóimat rajzaimmal kibővítve egy teljesen új értelmezésben jelennek meg a természet és környezetünk kisebb-nagyobb részei.

Összességében munkáimról elmondható, hogy népi elemekből merítve, leggyakrabban ornamentikus, növényi ábrázolásokkal teli alkotásokat hozok létre, melyekkel szeretném elérni, hogy a hagyományok ilyetén kivetülése a hétköznapokban is támogassa az embereket.

Számomra ez a fajta művészet egy magas szintű kikapcsolódás, mely egyben feltölt. Rajzolás közben gondolataim szabadon törhetnek utat, hogy a kezemen át formát öltsenek és egy olyan összképet hozzanak létre, mely mindenkiben újabb és más gondolatokat indíthat el.

Különleges érzés, amikor erről be is számolnak nekem, vagy megtudhatom ki mit vél felfedezni adott képben, mit lát benne. Ilyenkor kicsit gyerekek vagyunk, akiknek különösen jó érzéke van még ahhoz, hogy szabad fantáziájukkal fedezzék fel a képek tartalmát.

Kívánom, Kedves Látogató, hogy egy ilyen fantáziával telt szemüvegen át nézve alkotásaimat, pozitív gondolatokkal felvértezve távozhass a munkáim megtekintése után.